Търговската война между Китай и САЩ поставя южнокорейския технологичен гигант

...
 Търговската война между Китай и САЩ поставя южнокорейския технологичен гигант
Коментари Харесай

Как Samsung се опитва да лавира между Китай и САЩ в търговската война?

 Търговската война сред Китай и Съединени американски щати слага южнокорейския софтуерен колос Samsung Electronics в неуместна позиция, написа в собствен разбор Wall Street Journal.
Двете страни са измежду най-големите пазар на Samsung, а взети дружно донесоха към 40% от нейните доходи за 2017 година Предизвикателството за Samsung е да резервира връзките си със Съединени американски щати и Китай без да се окаже в центъра на комерсиалната борба сред двете, даже и американските мита да заплашват продажбите ѝ на артикули за дома и на съставни елементи за устройства.

Samsung продава тв приемници, смарт телефони и други артикули на американците, а нейните чипове за памет се употребяват в милиони китайски устройства. Освен това е най-големият задграничен вложител в двете страни. През последните години Samsung е вложила 10 милиарда $ в Съединени американски щати, в това число инвестирайки в фабрики за чипове и електроника. През февруари 2017 година президентът Доналд Тръмп написа в Twitter: “Ще се радваме да ви имаме! “, преди компанията да направи инвестицията си в Южна Каролина. В Китай Samsung е вложила 7 милиарда $ в производството на чипове за памет.

Но Samsung понася удари и от двете страни. Нейните перални машини, продавани в Съединени американски щати, въпреки и единствено част от общия бизнес, към този момент са обект на облагане на мита от 50%. Освен това компанията може да се сблъска с още трудности или спад на търсенето на нейните чипове.

На годишната среща на акционерите през март ръководителят на Samsung Electronics Куон О-хюн съобщи, че компанията чака „ несигурности като търговски протекционизъм и геополитически опасности “ през годината.

Общото въздействие на американските мита върху Samsung мъчно може да се реши, поради световната верига от доставки на компанията. Смартфоните ѝ се създават най-вече във Виетнам и Индия. Телевизорите ѝ се вършат по целия свят, което ѝ разрешава да реалокира производството към страна, която не е в центъра на комерсиалната война, в случай че е належащо, настояват анализатори.

 

Глобалната комерсиална борба може да докара до спад с 4 милиарда $ на годишния експорт на чипове от Южна Корея към Китай, настояват от Корейската интернационална комерсиална асоциация. Samsung ще бъде измежду корейските компании, които ще са най-засегнати, в случай че продуктите, създадени в Китай за американския пазар и употребяващи нейни чипове, се окажат обложени с мита.

Подобни терзания за закъснение на промишлеността за чипове натежаха над прогнозата за облага на Samsung, твърди HI Investment & Securities, основана в Сеул брокерска компания, която намали задачата си за ценатана акциите на компанията предишния месец. Променливите вероятности бяха „ неизбежни, поради опасенията за скорошната комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай “, показват още от HI Investment.

Отношенията на колоса с Китай се развиват, тъй като Пекин се пробва да понижи зависимостта на страната от задгранични чипове и промотира други възможности на екрани, чипове за памет и други съставни елементи, създадени от нейни компании.

Китайското държавно управление е проучило възхода на Samsung като световен състезател. През юни Samsung беше една от южнокорейските компании и някогашни политически водачи, поканени за неофициална среща с президента Ли Къцян, твърди източник, осведомен с въпроса. Отново през юни китайските регулатори започнаха следствие на производители на чипове, в това число Samsung, като посетиха техните офиси в Китай. Властите обаче отхвърлят да разясняват.

Макар че Samsung резервира най-вече неутрална позиция, на фона на протичащото се, тя е заета с лобиране и сформиране на тактики в двете страни, настояват анализатори. Според тях тя се надява да успее да се отбрани, даже и комерсиалните търкания да се засилят.

В Съединени американски щати, които донесоха над една четвърт от приходите на Samsung за 2017 година, компанията ускори лобирането си във Вашингтон. Миналата година тя похарчи 3,4 млн. $ за задачата. През тази година единствено за първото полугодие е дала 2,2 млн. $. Търговията е откровена тематика за лобиране от страна на Samsung, сочат държавни документи.

Samsung също по този начин може да се възползва от опцията да построи своя бизнес за телекомуникационно съоръжение в Съединени американски щати, откакто новото потомство 5G технология стане подготвена за създаване. Вратата остава отворена за Samsung и другите откакто американските депутати сложиха бариери пред Huawei Technologies и ZTE поради опасения за националната сигурност. Същевременно Samsung нападателно разраства своя мрежови екип в Съединени американски щати, наемайки инженери, старши мениджъри на планове и други специалисти, привличайки ги от съперниците, твърди източник, осведомен с въпроса.

Според анализатори Samsung има известна отбрана от комерсиалните спорове, защото фирмите, с които работи разчитат доста на нейните съставни елементи и мъчно ще намерят други снабдители. Тя е най-големият производител на тв приемници в света и повече от един на всеки пет смарт телефона, продавани в света, е устройство на Samsung.

“Светът не може да живее без тях “, разяснява Санджеев Рана, основан в Сеул старши анализатор в CLSA.
По публикацията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР